top of page
Hop A Long Travel AI-06.png

dixie highway
2023

Dixie Highway logo.png

4. - 18. mai 2023 

Pris kr 22.990,- pr. person. Fri kansellering frem til 15. januar 2023. Fly, hotell og leiebil er inkludert. To personer deler én bil og ett hotellrom. Enerom og egen bil bookes for de som ønsker. Dette er en organisert tur med fast startdato.  

I 2023 kjører vi vestre rute av Dixie Highway. Østre rute vil bli satt opp senere. 

Gamle Dixie Highway går nord-syd, fra Chicago og Detroit i nord til Miami syd i Florida. Veien er eldre enn Route 66 og nesten like gammel som «storebror» Lincoln Highway. Dixie Highways «far» var en mann ved navn Carl G. Fisher, som i 1914 la frem ideen om en sammenhengende vei fra Midtvestens travle industriområder til Floridas solvarme strender. Den samme Carl G. Fisher var mannen som kun to år tidligere, i 1912, unnfanget ideen om Lincoln Highway, en vei som skulle gå fra kyst til kyst, på tvers av hele USA. Lincoln åpnet ett år senere, i 1913. Dixie åpnet i 1915.

 

Carl Fishers opprinnelige plan var at Dixie Highway skulle gå fra Chicago til Miami og følge ett enkelt løp. Under planleggingen var det mange lokale hensyn som skulle ivaretas, og delegater fra ulike byer argumenterte sterkt for at flere steder skulle inkluderes langs ruten. Dixie Highway endte dermed opp med to alternative, nærmest parallelle løp. Så, i motsetning til Route 66 og Lincoln Highway, som i store trekk følger ett enkelt løp, ble det for Dixie Highway allerede fra starten bestemt at veien skulle ha to hovedløp. I tillegg ble det noen avstikkere og tverrforbindelser.

Den østlige ruten gikk fra Detroit til Dayton og Cincinnati. Videre innom utallige spennende småsteder i østlige Kentucky og Tennessee før veien gikk over fjellet til Asheville i North Carolina. Deretter innom mange småsteder i Georgia til vakre Savannah og videre langs østkysten av Florida til Miami.

Den vestlige ruten gikk fra Chicago til Indianapolis, hvor den møter veien som kommer fra vestlige Michigan. Michigan-ruten har først gjort en loop rundt nordlige Michigan, mot grensen til Canada. Så, fra Indianapolis fortsatte veien syd mot Louisville, Bowling Green, Nashville, Chattanooga, Atlanta, Tallahassee, Orlando og Fort Myers. Også denne ruten ender i Miami.

Carl G. Fisher 3.jpeg
Dixie Highway Map.jpg

Nå kan du bli med og kjøre gamle Dixie Highway. På denne turen er det kortere distanser og mindre kjøring enn på de lange roadtrip-turene (Route 66 og Lincoln Highway). Vi vil bruke to uker langs ruten. Det er mye å se, og i alle småbyene og småstedene vi besøker, er det utrolig mye spennende. 

P1111909_edited.jpg

Turplan Dixie Highway 2023: 

4. mai: Utreise fra Norge til Chicago

5. mai: Oppleve Chicago

6. mai: Indianapolis

7. mai: Louisville

8. mai: Bowling Green

9. mai: Nashville

10. mai: Nashville

11. mai: Chattanooga

12. mai: Jonesboro

13. mai: Perry

14. mai: St. Augustine

15. mai: Melbourne

16. mai: Miami

17. mai: Hjemreise fra Miami

18. mai: Ankomst Norge

P1111194_edited.jpg

Hver morgen har vi en rask gjennomgang av dagens aktiviteter. Reisekoordinator har mange gode tips. Oppmøte er frivillig. Noen vil kjøre sammen, mens andre kjører på egenhånd. Du velger selv hvor ofte du vil stoppe og om du ønsker å ta egne avstikkere. Alle har frihet til å disponere tiden som man vil. Du kan sjekke inn på hotellet når du selv vil. Du kan gjerne slappe av på morgenen og sjekke ut sent, om du vil. 

Mange kvelder samles de som ønsker å spise middag sammen. Også dette er frivillig. Bli med de kveldene du har lyst.

Ca. 3 uker før avreise får alle et fyldig program. Her finner du dag-for-dag informasjon, samt GPS-adresser til hoteller og attraksjoner langs ruten.

 

Om du sikrer deg plass nå, er det full refusjon om du kansellerer innen 15. januar 2023. Forbehold om pris- og programendringer. 

P1111469_edited.jpg

Turpakken inkluderer
- Flybilletter
- Leiebil med fri kilometer og forsikring.
- Hotell alle netter under hele oppholdet. Gode hoteller med sentral plassering.
- Turprogram med GPS-adresser til hoteller og attraksjoner.
- Reisekoordinator som er med hele veien.

Ikke inkludert
- Bensin (normalt under
kr 2.500,- pr. full size bil).

- Mat, f.eks. lunsj og middag. Mange hoteller har frokost inkludert.
- Billetter til noen lokale attraksjoner som man velger på egenhånd. 

To personer
To personer deler én bil og ett hotellrom. Alle rom har to separate senger. For par, vanligvis én stor dobbeltseng. Om flere vil kjøre sammen, kan vi booke SUV eller van/minibuss, ofte uten ekstra kostnad. Barn/tenåringer som deler rom med to voksne, faktureres kun kr 9.990,-.

Reise alene
Enerom og egen bil bookes for de som ønsker. Tillegg i pris. 

Depositum ved påmelding
Ved påmelding sender vi ut en depositumgiro på kr 2.500,- pr. person. Beløpet trekkes fra på sluttfakturaen. Depositum er refunderbart om du velger å kansellere innen 15. januar 2023. Sluttfaktura sendes med forfall 4 til 6 uker før avreise.  
 
Hva skjer når du melder deg på? 
1. Send oss navnene på hver deltager (kjetil@hopalong.no) eller ring 73 43 66 05. 
2. Du får en depositumgiro på kr 2.500,- pr. person. Giroen har forfall innen 14 dager, men innbetalt beløp er refunderbart om du velger å kansellere innen 15. januar 2023.
3. Velg leiebilklasse etter at leiebiloversikten er klar. Du kan oppgradere leiebil om du ønsker.
4. Godkjenn flyruten. Vi sender ut forslag på best mulig flyrute. Du kan oppgradere flyseter om du ønsker. Noen vil også legge til ekstra dager før eller etter turen. 
5. Sluttfaktura har forfall 4 - 6 uker før avreise. Her trekker vi fra depositumet du har innbetalt. Vi kan også dele opp beløpet om du ønsker.
6. Ca. 3 uker før avreise får du et fyldig og oppdatert turprogram med GPS-adresser til hoteller og attraksjoner, inkl. detaljert informasjon om utreisedagen, møtesteder, osv. 
7. Når avreisedagen kommer, er reisekoordinator med under hele turen.

P1111848_edited.jpg

Musikk langs Dixie Highway.

Det er ikke bare Route 66 som er udødeliggjort i sangtekster og i musikk. Dixie Highway har sin plass i mange populære sangtekster. I Bruce Springsteens sang «Darlington County» fra Born in the USA-albumet refereres det til Dixie Highway. Alan Jackson har en sang som heter «Dixie Highway” på platen Thirty Miles West og John Mellencamp synger om Dixie Highway i sangen “Our Country”.  

Springsteen usa.webp
A. Jackson Thirty Miles West.jpg

Dixie Highway i gamle dager.

Da T-Forden gjorde sin inntreden, og mange familier fikk råd til sin første bil, ble Florida for alvor et populært feriested. Tidligere var det kun de aller rikeste som hadde råd til å reise bort fra kald og snetung vinter i nord og feriere i Floridas varme klima og på solfylte strender. Etter hvert utover 1910-tallet kunne vanlige familier for første gang dra på ferie i egen bil. Dette foregikk ofte med medbrakt telt, primus og hermetikk – få hadde råd til å sove på hotell og spise på restaurant i byene. Man slo i stedet leir for natten på jorder, ved skoler eller ved kirker, fyrte opp primusen og slo opp teltet. Etter hvert dukket det langs veien opp campingplasser, først kalt «Tourist Camps». Her kunne man nesten gratis slå opp teltet, og da hadde man gjerne tilgang på luksus som vann og toalett på stedet.

Old Camping 2.jpg

Litt etter litt åpnet campingplasser med enkle hytter, ofte kalt «Motor Courts». Senere fulgte «Motor Hotels» og til sist «Motels». Service-stasjoner som solgte bensin og bildekk, hadde ofte mekaniker på stedet som kunne fikse bilproblemer. Dette var det stort behov for. Bilene på den tiden trengte mye ettersyn og service. Bensinstasjoner, restauranter og cafeer ble vanlige langs veien, og mange lokale familier åpnet sin egen business for å hjelpe de veifarende, og selv tjene til livets opphold. Tusenvis av «mom-and-pap shops» så en stadig økende strøm av veifarende langs Dixie. En tur fra Chicago eller Detroit til Miami tok gjerne 14 dager om man unngikk for mange mekaniske bilproblemer.  

Gordon Motor Court.png
Dixie skilt 2 copy.jpg
Map Dixie.jpg
Old Camping 1.jpg

Endring i 1926.

I 1926 gikk man over til at veier som dette skulle få et nummer i stedet for «gammeldagse» navn. Route 66 er den mest kjente av disse nye nummererte veiene. Route 66 åpnet nettopp i 1926. Dixie Highway og Lincoln Highway fikk også sine numre, men i motsetning til Route 66, fikk Lincoln og Dixie ikke et enkelt gjennomgående nummer hele veien. Dixie Highway fikk en serie U.S Route-nummer, i hovedsak U.S. 1, 17, 19, 25, 27, 41 og 129. Navnet «Dixie Highway» var imidlertid ikke borte av den grunn. Lokalt het veien ofte Dixie Highway mange steder – og det gjør den faktisk fremdeles den dag i dag. I ulike stater vil du se skilt merket Dixie Highway. Ikke minst gjelder dette i Florida, Georgia og Kentucky, hvor Dixie Highway eller Old Dixie Highway er det offisielle lokale veinavn langs enkelte strekninger der den gamle veien i sin tid gikk.

127278934_10217126657694561_710386427194
Dixie Highway logo.png
bottom of page