top of page

«Hjelp, de tar kredittkortet mitt ut av syne ...»

Første gang man betaler på restaurant i USA, vil man oppdage noen mindre forskjeller sammenlignet med Norge. Her er noen restaurant- og betalingstips for førstegangsreisende.


Mange førstegangsreisende til USA blir ofte overasket når servitøren på restauranten tar med seg kredittkortet bort fra bordet når du skal betale. Man har kanskje lest at man ikke skal slippe kortet ut av syne ... Slapp av – det er helt vanlig. Svindel i denne sammenheng er meget sjelden. Dog anbefaler vi å bruke kredittkort, hvor beløpet ikke trekkes direkte fra bankkontoen, men hvor du får regning fra kredittkortselskapet. For ordens skyld; kredittkort ut av syne gjelder bare for restaurant og bar. Aldri i butikk.


I Norge er vi gjerne vant til at servitør kommer med en håndholdt terminal og gjør hele transaksjonen ved bordet. I USA er det vanlig at de tar kredittkortet med bak disken mens du sitter igjen ved bordet. Tasting av pinkode på håndholdt terminal er ikke vanlig når du bruker kredittkort på restaurant i USA. I stedet signerer du på regningen. Fremgangsmåten er ofte slik:

A) Du får regningen.

B) Du gir servitøren kredittkortet eller pengene OG regningen.

C) Servitøren går bak disken og kommer tilbake til bordet med veksel om du har betalt cash, eller med kortet og TO kvitteringer om du betaler med kort.

D) Betaler du med cash, lar du pengene ligge igjen på bordet, inkl. tips. Betaler du med kort, vil du på kvitteringen se en linje nederst hvor du skriver beløpet du ønsker å tipse. Du summerer totalen, signerer, og lar kvitteringen ligge igjen på bordet når du går. Den andre kvitteringen er din kopi. Skriv gjerne totalen på din egen kopi også, så kan du kontrollere senere.


Tips med cash er enkelt. Da legger du bare igjen pengene på bordet du satt ved. Du trenger ikke gi tipset til servitøren personlig. Du trenger ikke være engstelig for at ryddegutten stikker av med pengene. Det kan godt være ryddegutten samler inn pengene, men servitør og øvrig betjening har god intern rutine, og tipsen kommer dit den skal. 18% til 22% tips er vanlig på bar og restaurant for mat og drikke. Mangler du korrekt antall dollarsedler for tips? Be om veksel (change) når du betaler og legg igjen tips fra det du fikk tilbake.404 views

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page