top of page

Hva vi vet og ikke vet om gjenåpningen av USA

Updated: May 2, 2023

Grensene ble stengt for ordinært fritidsreisende i mars 2020 og åpnet opp igjen den 8. november 2021. Det har vært mange endringer av reglene underveis og kun de som har vært fullvaksinerte har kunnet reise. Den siste tiden har det kun vært krav om å fremvise coronasertifikat, men nå er det også slutt. Etter 11. mai 2023 trenger man ikke fremvise coronasertifikat og grensene åpnes også for de som ikke er vaksinerte.


Denne siden ble sist oppdatert 2. mai 2023.

Hva er nytt? - Etter 11. mai 2023 vil innreise til USA være som før pandemien. Dvs. ingen krav til testing, ikke krav om coronasertifikat og ingen vaksinekrav.


Vi lar informasjonen nedenfor stå ennå en stund, men den er nå utdatert.

Hva gjelder og hvem kan reise? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - I utgangspunktet alle som er fullvaksinerte bl.a. fra 26 Schengen-land, inklusiv Norge. Siste vaksinedose må være tatt minst to uker før avreise. Det vil si, hele 14 dager må være gått og du kan først reise på dag 15.

Hvilken vaksine er godkjent? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - 2 doser med Pfizer/BioNTech, 2 doser med Moderna eller 1 dose med Janssen (Johnson&Johnson) vil bli godkjent. Disse vaksinene er "FDA approved" og brukes i USA. Også 2 doser med AstraZeneca-vaksinen er godkjent, selv om denne ikke brukes i USA.Hva med 3. dose? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - EU har endret gyldigheten for koronasertifikater. For å reise til USA må man fremvise gyldig EU koronasertifikat når man sjekker inn på flyplassen i Norge. Det hender også at de sjekker koronasertifikat når man lander i USA.


Fullvaksinerte må etter 1. februar 2022 ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 dager (rundt 9 måneder) siden dose 2, for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.


Fra og med 1. februar 2022 vil fullvaksinasjon altså gi gyldig EU-koronasertifikat kun i 270 dager (som tilsvarer rundt 9 måneder), fra siste vaksinedose. Dersom man har tatt eller tar oppfriskningsdose med vaksine vil gyldigheten forlenges uten begrensning. Gjennomgått covid-19 erstatter ikke oppfriskningsdose, men gir fortsatt gyldig koronasertifikat i 180 dager.


Hva med de som har forskjellige typer vaksiner? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - Såkalt kryssvaksinerte, de som f.eks. har én dose med Pfizer og én dose med Moderna, vil bli regnet som fullvaksinerte ved innreise til USA, så lenge begge vaksinene er av godkjent type.

Hva med de som har hatt Covid og kun fått én dose? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - På samme måte som de kryssvaksinerte, regnes de som har hatt Covid og kun fått én dose, som fullvaksinerte i mange land. Så langt tyder det på at disse ikke vil bli regnet som fullvaksinerte i forbindelse med reise til USA. Fra amerikanske helsemyndigheter opplyses det at de som har hatt covid også må være fullvaksinerte.

Hva med barn? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - I forbindelse med innreise til USA kreves det ikke at barn og ungdom under 18 år er vaksinerte.Covid-test? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - Det er ikke lenger krav til Covid-test før avreise fra Norge til USA. Når du returnerer tilbake til Norge er det heller ikke krav om Covid-test.


Karantene? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - Ingen karantene ved ankomst til USA. Ingen karantene når man kommer tilbake til Norge.


Coronasertifikat? (utdatert informasjon etter 11. mai 2023) - EU Coronasertifikatet som man laster ned på helsenorge.no, er godkjent som bekreftelse på at man er fullvaksinert. På oppfordring må coronasertifikatet fremvises når man sjekker inn på flyplassen før avreise. Coronasertifikatet kan fremvises enten på papir eller på telefonen.ESTA? - Nordmenn som skal reise til USA, trenger ikke visum med mindre det er spesielle forhold. Selv om man ikke trenger visum må man imidlertid gjøre en såkalt ESTA-registrering på nettet. ESTA-registrering skal gjøres mer enn 72 timer før avreise. Her legger man inn navn, fødselsdato og passnummer, m.m. Vi anbefaler ikke å gjøre gjøre ESTA-registreringen på nettsider som dukker opp ved Google-søk på nettet. Dette er kommersielle tilbydere som er dyre og de kan være usikre. Vi anbefaler kun den offisielle ESTA-siden fra amerikanske myndigheter som du finner på: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Du kan velge utfylling på norsk. Det koster nå $21 (ikke $14 som tidligere). Koster det mer enn $21, er du på en uofisiell side og vi anbefaler å avbryte. Ha pass og kredittkort tilgjengelig. Sjekk at kredittkortet ikke har regionssperre for USA.


Når bør jeg booke fly-billett? - Så snart som mulig etter at du har bestemt deg for å reise. Det fylles opp på flyene, og det er mange som skal ut å reise. Vi anbefaler å booke billetter som kan endres. Ved endring betaler man da kun eventuell differanse i pris mellom ny og gammel billett, pluss evt. gebyr. Dermed kan man utsette turen om det skulle bli nødvendig. Sjekk flyselskapets regler for endringer og refusjon.


Gruppetur i 2023 og 2024? - Alle som blir med på gruppetur, eller skal på Self Drive Tour, med Hopalong Travel kan fritt kansellere og få full refusjon frem til en gitt dato. Se turoversikt her: https://www.hopalong.no/gruppetur-1 Forbehold om feil. - Informasjonen her er basert på informasjon fra myndighetenes offisielle nettsider og på nyhetsoppslag i media. Hopalong Travel kan ikke garantere for hva som er korrekt og er ikke ansvarlig for eventuelle feil. Ved planlegging og booking av reiser er den enkelte selv ansvarlig for å innhente korrekt informasjon...


... men vi hjelper deg gjerne så langt vi kan, om det skulle dukke opp spørsmål.


Book tidlig - kanseller om du må.

Tekst og foto: Kjetil Sveistrup


6,192 views

Recent Posts

See All

1 Comment


Er det virkelig MULIG? USA er jo ekstreme og har ikke fått med seg at de som har tatt sprøyten smitter andre MINST like mye som de som ikke vil ha denne eksperimentelle og farlige sprøyten. Biden og hans regjering er indirekte mordere. Det er en voldsom overdødelighet i land hvor denne sprøyten er utbredt🥹

Like
bottom of page