Hva vi vet og ikke vet om gjenåpningen av USA

Updated: Feb 23

Grensene som har vært stengt for ordinært fritidsreisende siden mars 2020 åpnet opp den 8. november 2021. Her er noe av det vi vet og ikke vet om gjenåpningen av ordinær innreise til USA.


Denne siden blir oppdatert.

Når åpnet det for vanlig innreise? - 8. november 2021.

Hvem kan reise? - I utgangspunktet alle som er fullvaksinerte bl.a. fra 26 Schengen-land, inklusiv Norge. Siste vaksinedose må være tatt minst to uker før avreise. Det vil si, hele 14 dager må være gått og du kan først reise på dag 15.

Hvilken vaksine er godkjent? - 2 doser med Pfizer/BioNTech, 2 doser med Moderna eller 1 dose med Janssen (Johnson&Johnson) vil bli godkjent. Disse vaksinene er "FDA approved" og brukes i USA. Også 2 doser med AstraZeneca-vaksinen er godkjent, selv om denne ikke brukes i USA.Hva med 3. dose? - EU har endret gyldigheten for koronasertifikater. For å reise til USA må man fremvise gyldig EU koronasertifikat når man sjekker inn på flyplassen i Norge. Det hender også at de sjekker koronasertifikat når man lander i USA.


Fullvaksinerte må etter 1. februar 2022 ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 dager (rundt 9 måneder) siden dose 2 for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat.


Fra og med 1. februar 2022 vil fullvaksinasjon altså gi gyldig EU-koronasertifikat kun i 270 dager (som tilsvarer rundt 9 måneder), fra siste vaksinedose. Dersom man har tatt eller tar oppfriskningsdose med vaksine vil gyldigheten forlenges uten begrensning. Gjennomgått covid-19 erstatter ikke oppfriskningsdose, men gir fortsatt gyldig koronasertifikat i 180 dager.


Les mer her: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/endringer-i-gyldighet-for-koronasertifikatet-for-fullvaksinerte

Hva med de som har forskjellige typer vaksiner? - Såkalt kryssvaksinerte, de som f.eks. har én dose med Pfizer og én dose med Moderna, vil bli regnet som fullvaksinerte ved innreise til USA, så lenge begge vaksinene er av godkjent type.

Hva med de som har hatt Covid og kun fått én dose? - På samme måte som de kryssvaksinerte regnes de som har hatt Covid og kun fått én dose, som fullvaksinerte i mange land. Mye tyder nå på at disse ikke vil bli regnet som fullvaksinerte i forbindelse med reise til USA på det nåværende tidspunkt. Fra amerikanske helsemyndigheter opplyses det at de som har hatt covid også må være vaksinerte, men det er ikke spesifisert om disse må ha en eller to doser for å regnes som fullvaksinerte. Når vi får dette endelig bekreftet, vil vi oppdatere denne siden.

Hva med barn? - I forbindelse med innreise kreves det ikke at barn og ungdom under 18 år er vaksinerte.Covid-test? - Man må nå ta en Covid-test dagen før avreise fra Norge. PCR-test eller en antigen hurtigtest (NAAT viral test) er blant test-typer som godkjennes. Testresultatet må fremvises før man går om bord i flyet. Vi anbefaler at testresultatet er skrevet på engelsk. Når du returnerer tilbake til Norge er det ikke krav om Covid-test, hverken i USA før avreise eller når du kommer tilbake til Norge.


Karantene? - Ingen karantene ved ankomst til USA. Ingen karantene når man kommer tilbake til Norge.


Coronasertifikat? - EU Coronasertifikatet som man laster ned på helsenorge.no, er godkjent som bekreftelse på at man er fullvaksinert. Dette må fremvises når man sjekker inn på flyplassen før avreise. Coronasertifikatet kan fremvises enten på papir eller på telefonen.ESTA? - Nordmenn som skal reise til USA, trenger ikke visum med mindre det er spesielle forhold. Selv om man ikke trenger visum må man imidlertid gjøre en såkalt ESTA-registrering på nettet. ESTA-registrering skal gjøres mer enn 72 timer før avreise. Her legger man inn navn, fødselsdato og passnummer, m.m. Vi anbefaler ikke å gjøre gjøre ESTA-registreringen på nettsider som dukker opp ved Google-søk på nettet. Dette er kommersielle tilbydere som er dyre og de kan være usikre. Vi anbefaler kun den offisielle ESTA-siden fra amerikanske myndigheter som du finner på: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Du kan velge utfylling på norsk. Det koster $14. Koster det mer, er du på en uofisiell side og vi anbefaler å avbryte. Ha pass og kredittkort tilgjengelig. Sjekk at kredittkortet ikke har regionssperre for USA.


Når bør jeg booke fly-billett? - Så snart som mulig etter at du har bestemt deg for å reise. Det fylles opp på flyene, og det er mange som skal over. Vi anbefaler kun å booke billetter som kan endres uten gebyr. Ved endring betaler man kun eventuell differanse i pris mellom ny og gammel billett. Dermed kan man utsette turen om det skulle bli nødvendig. Sjekk flyselskapets regler for endringer og refusjon.


Gruppetur i 2022? - Alle som har, eller skal melde seg på gruppetur, eller Self Drive Tour, med Hopalong Travel sommeren 2022, kan fritt kansellere og få full refusjon frem til 15. januar 2022. Se turoversikt her: https://www.hopalong.no/gruppetur-1 Forbehold om feil. - Informasjonen her er basert på informasjon fra myndighetenes offisielle nettsider og på nyhetsoppslag i media. Hopalong Travel kan ikke garantere for hva som er korrekt og er ikke ansvarlig for eventuelle feil. Ved planlegging og booking av reiser er den enkelte selv ansvarlig for å innhente korrekt informasjon...


... men vi hjelper deg gjerne så langt vi kan, om det skulle dukke opp spørsmål.


Book tidlig - kanseller om du må.

Tekst og foto: Kjetil Sveistrup


1,771 views

Recent Posts

See All